شیمی علم پیشرو
کرونا ویروس و ارتباط آن با شیمی
شیمی ویروس کرونا
در این مقاله از شیمی لند قصد داریم که به بررسی ویروس کرونا به صورت علمی از دید شیمی با عنوان کرونا ویروس و ارتباط آن باشیمی بررسی نماییم.
کرونای جدید (کووید ۱۹) 2019-nCoV
کروناویروسها (Coronaviruses) نام علمی خانواده بزرگی از ویروسها و زیر مجموعۀ کروناویریده هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماریهای شدیدتری همچون سارس، مرس و کووید ۱۹ را شامل میشود. کروناویروسها در سال ۱۹۶۵ کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه ۱۹۸۰ ادامه داشت.این ویروس به طور طبیعی در پستانداران و پرندگان شیوع پیدا می کند، با این حال تاکنون هفت کروناویروس انسانی کشف شدهاست. آخرین نوع آنها، در دسامبر ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد. علایم بیماری شامل تب و گاهی مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس، تندنفسی و گلودرد و آبریزش بینی است. اولین مبتلایان این بیماری در ووهان در بازار خوراک دریایی کار میکردند یا در آنجا حضور داشتند؛ ولی با توجه به گسترش بیماری در افرادی که با حیوانات در تماس نبودند سازمان بهداشت جهانی انتقال انسان به انسان را نیز مد نظر قرار دادهاست.
نحوه انتقال بیماری کرونا:
بسته به نوع کروناویروس، روشهای انتقال آن متفاوت است. در برخی از موارد روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است. با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ دادهاست که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط هستند. هنوز مشخص نیست که این بیماری نخستین بار از طریق جانوران به انسان منتقل شدهاست یا از طریق سطوح آلوده به ویروس.
مدت حیات کرونا ویروس در محیط:
ویروس کرونا میتواند در محیط اطراف و حتی بیمارستانها از طریق تماس با دستگیره در، تخت ، دکمه ها، میزها، لبه تخت و دست زدن به سطوح پلاستیکی و فلزی دیگری که در تماس مستقیم با فرد بیمار هستند با توجه به اینکه اغلب از جنس فلز و پلاستیک هستند، منتقل شود. همچنین یافته ها نشان می دهد رطوبت بالای هوا طول عمر ویروس کرونا را افزایش میدهد. این مطالعات بیان می کنند که کروناویروسها میتوانند روی سطح مختلف به طور میانگین بین چهار تا پنج روز زنده بمانند. برخی از آنها نیز میتوانند تا ۹ روز خارج از بدن و در دمای اتاق دوام بیاورند.
درمان توسط داروی ایدز:
طی بررسیهای علمی و پزشکی، دانشمندان و محققان چینی و ژاپنی به این نتیجه رسیدند که داروهای مقابله با ویروس ایدز نظیر لوپیناویر/ریتوناویر برای درمان و جلوگیری از پیشروی کروناویروس و حتی درمان این بیماری توانسته مفید باشد و تاکنون بسیاری از بیماران از طریق استفاده از این داروها نجات یافتهاند و در مجموع شواهد نشان داده که داروهای ضد عفونت ویروسی توانسته جان بسیاری از مبتلایان به کروناویروس را نجات بخشد.
ساختار شیمیایی داروی درمان کرونا ویروس:
در فرمول ساختاری داروی لوپیناویر،3 عدد حلقه آروماتیک بنزنی،گروه های آمینواسیدی خطی و حلقوی،گروه آمینی،گروه الکلی هیدروکسیل و گروه استری مشاهده میشود. در فرمول ساختاری داروی ریتوناویر،2 عدد حلقه آروماتیک بنزنی،2حلقه 5 ضلعی شامل گوگرد و نیتروژن،گروه های الکلی هیدروکسیل و آمینی،گروه های آمینواسیدی و استری مشاهده میگردد.
آیا می توان آب سنگین را آشامید؟
سوال: آیا خوردن آب سنگین ضرر ندارد؟
مگر آب سنگین رادیواکتیو نیست؟
پاسخ: آب سنگین فرمول شیمیایی یکسانی با هر آب دیگر دارد یعنی. H2O تنها تفاوت آب سنگین با آب آشامیدنی این است که یک یا دو اتم هیدروژن آن به جای ایزوتوپ پروتیوم موجود در آب معمولی با ایزوتوپهای دوتریوم جایگزین شده است. به آب سنگین آب دوتریومی هم می گویند و آن را با D2O هم نشان می دهند. با اینکه هسته ی اتم پروتیوم تنها یک پروتون دارد هسته ی اتم دوتریوم هم پروتون دارد و هم نوترون. با توجه به این موضوع دوتریوم حدوداً دو برابر پروتیوم وزن دارد اما رادیواکتیو نیست. نتیجتاً آب سنگین هم که از دوترویم و اکسیژن تشکیل شده رادیواکتیو نیست.
بنابراین نگران این موضوع نباشید که با مصرف آب سنگین دچار مسمومیت رادیواکتیو شوید. با این حال توجه داشته باشید مصرف آب سنگین کاملاً بی خطر هم نیست زیرا واکنشهای بیوشیمیایی سلولهای بدنتان بدلیل تفاوت جرم اتمهای هیدروژن آب سنگین با هیدروژن موجود در بدن و با توجه به پیوندی که اتمهای ان با اتمهای هیدروژن بدن انسان تشکیل می دهند می توانند مشکل ساز باشند.
نوشیدن یک لیوان آب سنگین مشکل خاصی بهمراه نخواهد داشت . اما بهرحال اگر مقداری آب سنگین بخورید ممکن است بدلیل تفاوت چگالی بین آب معمولی و آب سنگین، چگالی مایعات موجود در گوش داخلیتان دچار مشکل شود.
البته بعید است بتوانید آنقدر آب سنگین بخورید که صدمه ی شدیدی به بدنتان بزنید.
پیوندهای هیدروژن های دوتریومی از پیوندهای پروتیومی قویترند. یکی از سیستمهایی که تحت تاثیر این تغییر پیوند قرار می گیرد میتوز یا همان تقسیم سلولی به جهت ترمیم یا تکثیر سلولهاست. وجود مقادیر زیاد آب سنگین در سلولهای بدن توان جداسازی سلولهای تقسیم شونده را از اسپیندلهای میتوزی می گیرد. (اسپیندلها فیبرهای کوچکی هستند که در تقسیم سلولی نقش دارند.) اگر 25 تا 50 درصد هیدروژن بدنتان با دوتریوم جایگزین شود دچار مشکل خواهید شد.
در ادامه خوردن آب سنگین
در پستانداران جایگزین کردن 20 درصد آب بدن با آب سنگین قابل تحمل خواهد بود (هرچند این کار توصیه نمی شود)، اگر این مقدار به 25 درصد برسد میتواند جاندار را نازا کند و اگر آب سنگین موجود در بدن 50 درصد کل آب بدن شود این ترکیب مرگ آور خواهد بود. گونه های دیگر آب سنگین را بهتر تاب می آورند. برای مثال جلبک ها و باکتریها می توانند در صورت جایگزین شدن 100 درصدی آب بدنشان با آب سنگین هم به زندگی خود ادامه دهند.
نگران مسمومیت از آب سنگین نباشید زیرا تنها یک ملکول دوتریوم در هر بیست میلیون ملکول آب معمولی وجود دارد. توجه داشته باشید در حالت عادی هم حدود 5 گرم از آب بدن آب سنگین است و خطری برای بدن ندارد. حتی اگر آب سنگین هم بنوشید یکی بدلیل جذب آب معمولی از غذا و یکی بدلیل اینکه دوتریوم سریعاً جایگزین ملکولهای آب معمولی نمی شود مشکلی عارضتان نخواهد شد. تنها در صورتی به مشکل بر خواهید خورد که چند روز متوالی آب سنگین بنوشید.
کلام آخر:
تا وقتی در بلندمدت آب سنگین ننوشید آب سنگین خطری برای بدنتان نخواهد داشت
نکته 1: در صورتی که مقدار زیادی آب سنگین بنوشید با وجود رادیواکتیو نبودن آن علائمی نظیر مسمومیت رادیواکتیو را متحمل خواهید شد. دلیل این امر آن است که هم آب سنگین و هم تشعشعات رادیواکتیو توان سلولها در ترمیم دی.ان.ای آسیب دیده و تکثیر را از بین می برند.
نکته 2: آب تریتیومی (آبی که هیدروژنهایش ایزوتوپ تریتیوم هستند) هم نوعی آب سنگین است. این نوع آب سنگین رادیواکتیو بوده و کمیاب تر و گران تر از آب دوتریومی می باشد. این آب ندرتاً بصورت طبیعی در فضا بدلیل تشعشعات فضایی تولید می شود و بیشتر تولید آن بصورت مصنوعی و در رآکتورهای هسته ایست.
میدان الکتریکی
میدان الکتریکی سرعت واکنشهای شیمیایی را افزایش می دهد نظریه ای به تایید رسیده مبنی براینکه میدان الکتریکی گاهی اوقات قادر است جایگزین کاتالیزورها شده و سرعت بروز واکنش شیمیایی را افزایش دهد.
راهکار مهم افزایش انگیزه مطالعه شیمی دانش آموزان و داوطلبان کنکور
با استفاده از رويكرد “علم-فناوري-جامعه و محيط زيست” و استفاده از زمينههاي اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي ميتوان مفاهيم و نظريههاي شيمي را در قالب تجربههاي يادگيري جديدي به دانشآموزان ارائه كرد.
تاریخچه علم شیمی
علم شيمي از علوم بسيار قديمي و بزرگترين رشته علمي دنياست كه بر تمامي كائنات حكمراني ميكند و اگر لحظهاي فعاليتهاي اين حكمران جبري طبيعت از كائنات حذف شود، حيات ديگر مفهومي نخواهد داشت، بلافاصله همه چيز متوقف خواهد شد؛ ديگر نوري از خورشيد ساطع نخواهد شد، سوخت و سازي
اطلاعيه سازمان سنجش آموزش كشور درباره تاريخ ثبتنام و شرايط و ضوابط شركت در آزمون سراسري سال 1399
پيرو اطلاعيه مورخ 98/11/06 بدينوسيله به اطلاع كليه متقاضيان ثبتنام و شركت در آزمون سراسري سال 1399 براي پذيرش در رشتههاي با آزمون در دورههاي روزانه، نوبت دوم «شبانه»، نيمهحضوري، مجازي، پرديس خودگردان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالي، دانشگاه پيام نور (آموزش از راه دور) و مؤسسات آموزش عالي غيرانتفاعي و غيردولتي و همچنين رشتههاي تحصيلي با آزمون دانشگاه آزاد اسلامي ميرساند كه ثبتنام براي شركت در آزمون مذكور از روز چهارشنبه مورخ 98/11/16 (شانزدهم بهمن ماه 1398) آغاز و در پايان وقت روز پنجشنبه مورخ 98/11/24 (بيست و چهارم بهمن ماه 1398) پايان ميپذيرد؛ لذا داوطلبان ميتوانند
نحوه خواندن شیمی کنکور 98
در اين مقاله قصد داريم نحوه مطالعه شيمي كنكور براي سال 98 را بررسي كنيم.
ابتدا قصد داريم در مورد ضريب درس شيمي شفاف سازي كنيم همانطور كه ميدانيد ضريب شيمي كنكور براي زير گروه هاي مختلف متفاوت است.
فصل های مرتبط شیمی کنکور
فصل های مرتبط شیمی کنکور
ماده: هرچیز اطراف ما که دارای جرم و حجم باشد را ماده می گویند.
انواع ماده: ماده را با توجه به اجزای سازنده اش به دو دسته ماده خالص و ماده ناخالص تقسیم می کنند.
مطالعه درس شیمی با 14 فن
سوال اکثر شما عزیزان این است که شیمی را چگونه مطالعه کنیم و برای کنکور از چه تکنیکی استفاده کنیم برای پاسخگویی به شما داوطلبان گرامی 14 فن برای خواندن و مطالعه درس شیمی پیشنهاد میگردد که عبارتند از: